Studenții de la IESC - câștigători la concursul internațional AMD/Xilinx OpenHardware pentru al doilea an consecutiv
În perioada 31 Mar. 2024 - 30 Iun 2024, s-a desfășurat a zecea ediție a competiției Open Hardware, organizată de compania AMD/Xilinx. Concursul este adresat universităților tehnice din Europa. Participanții au fost nevoiți să realizeze aplicații utilizând hardware dezvoltat de compania AMD/Xilinx. Concursul s-a desfășurat online. La final, participanții au trimis o prezentare despre proiect și o descriere tehnică a acestuia. Concursul este împărțit în 2 categorii: "Accelerated Computing" și "Adaptive Computing", fiecare fiind compusă din nivelul pentru studenți din ciclul de licență/masterat, și nivelul pentru doctoranzi.
Pentru al doilea an consecutiv, studenții IESC au câștigat concursul AMD/Xilinx OpenHardware. Anul acesta, Universitatea Transilvania din Brașov a fost reprezentată de cinci studenți: Ștefan-Cristian Jarcău (anul IV Calculatoare), Ionuț-Alexandru Oprea (anul IV Calculatoare), Mihai-Alexandru Andrei (anul IV Calculatoare), Bogdan-Valentin Floricescu (anul I SECI) și Robert-Ionuț Duca(anul I SECI). Echipa a fost coordonată de Șef Lucrări dr. ing. Cătălin Bogdan Ciobanu în colaborare cu Conf. dr. Lucian Mircea Sasu . Echipa universității a câștigat concursul AMD/Xilinx Open Hardware 2024 la secțiunea "Accelerated Computing", nivelul studenți de licență/masterat. Rezultatele sunt disponibile pe site-ul concursului (https://www.openhw.eu/2024).
Echipa a participat cu acest proiect atât la Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești (SCSS) ediția 2024 la specializarea Calculatoare, unde a obținut premiul I, cât și la secțiunea masterat obținând mențiunea II. La momentul SCSS proiectul era dezvoltat, fiind în curs de optimizare.
Proiectul câștigător la OpenHardware 2024 a constat dintr-o soluție bazată pe inteligența artificială care să detecteze atacurile adversariale din imaginile preluate de către camerele de navigație încorporate în mașinile autonome.
Atacurile adversariale presupun modificarea imaginilor în așa fel încât, schimbarea să nu poată fi observată cu ochiul liber, dar în același timp, de exemplu, un model de detecție a semnelor de circulație să genereze o decizie eronată.
Deoarece rularea de aplicații cu inteligență artificială este necesită o putere de calcul mare, studenții au avut acces la clusterul universității ETH Zurich, care conține patru AMD MI210 GPU, cu ajutorul cărora proiectul a fost realizat și optimizat pentru a putea fi utilizat în timp real.
Demonstrația prezentată la competiție constă în preluarea cadru cu cadru a unui videoclip și atacarea unor imagini care conțineau semne de circulație, pentru a demonstra funcționalitatea modelului de detecție a acestor atacuri, evitând astfel luarea unor decizii eronate. Prezentarea și demonstrația pot fi accesate la următorul link: https://youtu.be/MU8g0x7-VMI
Prin câștigarea concursului, echipa beneficiază de oportunitatea de a participa la ceremonia de premiere, care se va desfășura la sediul AMD din Dublin, Irlanda, în perioada 27-28 august 2024.